Friday, December 31, 2010

haPPy neW yeAr...!

Bismillahirrohmanirohim...
Asalamualaikum..hai reader!Malam ni malan tahun baru masihi?
-betul ke masihi??ye la kot..aku hantam ja la..
malam ni family aju buat BBQ...hahahk..meluat aku dengan anak sedara aku yang satu tu
..gedik.penyibuk..semua ada..hihik..pompuan lar tu..busybody jer dia tu..nanti la aku buat entri pasai BBQ..ni nk cita pasai New Year kan???

Tahun depan apa azam anda?Urm..Yang pasti azam aku nak berjaya.Nak bahagiakan mak pak aku.Tak mau dispointed kan mak pak aku.Tak mau tinggai solat walaupun Sekali.Tak mau Lengah2 kan solat lagi.Tak mau main handphone lagi??(Erk??!Agak2 aku boleh buat ka?tapi untuk urusan penting saja.Nak menggedik.NO way!!)Lagi ya..ON9 seminggu sekali (yg ni I think I can do it la sebab aku nak kena dok asrama kan..So..ingat senang ka nak on9..)

p/s:Urm..New year..new year..sana sini..bersepah entri new year kat blog yerk?hihihihi!!


Monday, December 27, 2010

narnia:The Chronicles of NARNIA the Voyage of The Dawn Treader

Bismillahirohmanirohim..Asalamualaikumwarohmatullaiwabarokatuh..

Salam satu Malaysia..hai...Aku baqu ja lepas edit mu blog..Aku edit blog after watch cita NARNIA ni..OMG!Aku memang tngok Narnia ni dari satu sampai tiga.Yes! I'm a fan of NARNIA..urm..cita ni menarik la..cita ni memang best la..senang cakap..

yang ni yang aku tengok tadi.Yang ni yang ke-3..yang ni tak bapa best la..berbanding...

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian Poster
yang ke-2..dan..
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe Poster
yang pertama..

it's a simple la..yang first and second ni ada makhluk yang kaki haiwan dan badan manusia like this..
aku dah try carik gambaq ori la..tapi kecik..so aku ambik ja la yg ni..


dan..yang ke-3 tak bapa best..sebab..it's no Susan and Peter la.Yang ada Edmund,Caspian,Lucy and a new character.urm..apa tau nama dia..I can't recall it..Yes!I can! Eustace..and..aku rasa la kan...nanti kalau NARNIA keluaq lagi la kan..mesti Lucy dan Edmund dah x dak..sebab depa dah besaq..and ASLAN
watak paling utama la ni.bila bahaya baru mai tolong..

Aslan ni macam urm.a little change la..x seronak sngt mcm first and second..But still enjoyed.Because I LOVE NARNIA!!^_^..

Hampa kena tengok sendiri la..Susah nak cita kalau tak tengok dari mula..dari kecik sampai besaq.It will be fun to story if you know la.Sebab bila tak tengok..Hampa tak kan paham punya..hik3!!

p/s:tngok la..best movie la NARNIA..I love you NARNIA!!!urm..minggu depan aku dah masuk skolah asrama la..Susah sikit kot nak on9 kat sana..so..Insya-Allah..sebulan sekali aku update..bosan la macam ni..I will miss you blog.Oh my..I want to cry..T.T....don't make me cry...uhuk uhuk..Tak boleh tahan la..hak23!!

Wednesday, December 22, 2010

SM Sains Tun Syed Sheh Sahabudin..^.^

Bismillahirrohmanirrohim..Asalamualaikum..

hai..i'm boring now..no.just now..time I was washing plate and glass..Suddenly i remember 'bout my last entry before..urm..i think i have made a promise?Err..Oh..It's not promise.but just a word..and i want to keep my word.And you know what?I'm got offer to go to my dreaming school!OMG!Ya Allah!!!

-Ceh..mentang-mentang dapat sekolah sains..dan-dan nak speaking.Heh.!tabley blah..
-yang kau ni nak blah pi mana?Tok sah blah..dok diam2 kat situ..
-Eh.punya suka la..Speaking pun tak betoi..
-hey jelouse??at least I try..
-see?Speaking lagi..dah la tu hang tu melayu..suda2 la..cakap melayu sudah la.
-Fine!

Urm...yes!yes!!yes!!Aku dapat SM Sains Tun Syed Syeh Shahabudin!!Sekolah impian sejak aku darjah 4!!Ya Allah..Alhamdulillah..alhamdulillah...All praisez to Allah..all praisez to Allah..hahaha..kan dah keluaq lagu Maher Zain!kah kah kah.!!
chow lu k..nnty aku smbg..ada smbgan k..hak23!

berbalas pantun dua kerat

Bismillahirrohmanirrohim..Asalamualaikum..hai reader-reader sekalian..

-ceh..buat macam blog dy ny femes sangat kan.??
-Heh!eh..cakap ja la kau jeles kan?
-E..tolong sikit...tak main la jeles-jeles ni.

sudah!!sudah!!kalau hati aku ni betekak..sampai bila tak sudah ok.Tadi kan masa kau meng-upload gambar-gambar msa kat skolah taun ni..Rindu kat membe2 aku la wei sedih r cam ni..dah dah...nanti tak pasal-pasal entri ni jadik entri jiwang..hak hak hak..ya la..kalau nak diingatkan membe2 aku tu.Tak sudah punya.Almaklumlah...aku ni emo sikit orangnya..

-Sikit kau cakap?!
-Ya la..sikit la tu..
-Sikit kepala engkau!!Banyak kemain.!
-Ok la ..aku ngaku..aku ngaku.

Ok fine!Aku pun tak tau la napa sejak dua menjak ni ..emo jek..nak ehem ehem kot..hak23.!!Aku suka berangan dan mimpi yang pelik2..erm...tajuk entri ni pon aku ambik dari anganan aku.wait a minute..anganan ka mimpi?argh!whatever lah..yang penting benda tu tak kan pernah wujud ok!
so..aku nak cita sikit la apa yang aku mimpi tu..Actualy....aku ni..erm..tak tau la napa dia yang aku mimpikan.erm..angan?ok..tak tau la mana satu..kenapa aku mimpikan dia..aku tak pasti..dan..aku tak tau.nak kata rindu..erm.biar hati berbicara..

-No way!!!
-Yes way...
-Why him?'
-Why you ask me?
-Why you ask me back?I need your answer!
-You ask me too.
-ok fine..But why him.Not other?
-How can I know?
-because I don't know I ask you!!

Erm..suda2..Bukan rindu kot..entah la..baca ja la yerk!^^...Serius lawak dowh!

Dialog antara lelaki dan aku.(mimpi or berangan.)Lelaki mula dulu.
Cikgu suruh main game bejadah tau.Balas2 pantun 2 kerat.Ok ..senang..
-Hutan paya bakau,aku suka kau (yang ni maybe sebab aku baca cerita kat blog..so..termimpi-mimpi.._
-Semeon toreh getah , pegi rah!!!(ok..tere jugak walaupun dlm mimpi..otak aku still geliga ok.)
Riuh satu kelas.
-hancur luluh hatiku,mendengar kau berkata begitu.
-maafkanlah diri ini,kerana tidak sudi.*jelek aku dengar.tekeluar taik telingar..*
-hahaha!!aku pon tak sudi sebenarnya..*dngn muka sedih*
-jika begitu hendaknya, aku pun lagi suka..*senyum*
-Argh!!!!!!!kenapa Syazana??kenapa menolak???!!!!!*menjerit macam tarzen.*

And then aku tersedar....Sapa yang tak bangun lagi tu mmg gila lah..Tetiba aku tersenyum. sediri.kemudian ..HAHAHAHAHAHAlawak2!!!dlm mimpi berpantun..tak penah di mimpi orang..

p/s:Ini betul2.bukan cobaan....

Monday, December 20, 2010

kehidupan yang disalah ertikan

Bismillahirohmanirohim
Asalamualaikum..
hai reader!!lamanya aku tak sentuh blog aku ni..bukannya aku tak bukak langsung.akubukak tiap2 ary..tapi marin ja la..coz tak leh coneect apa jadah pon aku tak tau la..pagi ni aku dapat wahyu kebende tah aku bgn awai..wahyu buat Qiamulail..ya la..3 pagi hang nak buat apa lagi?kalau tak Qiamulail mesti toilet dok memaggil..eh..dengaq cam seram ja..ya la..toilet tu tempat sapa..tak kan tak tau??Tu kan tempat syaitonirrojim,..ha..kalau yang masa baca entri ni tetiba ja rasa nak membuang jangan dok lama-lama dalam toilet tu..hik hik hik.jangan marah ya pembaca semua..aku melawak ja di pagi-pagi buta ni..menyedapkan hati sendiri.pepagi buta dowh aku buat entri ni sebab tak boleh tidoq..tau la apa yang dirasakan oleh seorang budak perempuan yang baru nak melangkah ke alam barzah..eh silap..ke alam ghaib??bukan..ke alam menengah yang penuh dengan liku-liku dan bengkang-bengkok...kalau penuh dengan bengkang saja tak pa la...boleh gak aku nak makan..ni bengkok ja mesti ada kat blakang..ada ka orang buat bengkang bengkok.maksud aku..ada ka orang yang buat kuih bengkang tu bengkok..eh..ada ka bengkang orang buat bentuk bengkok?tak dak kan..yang aku tau bentuk bengkang tu petak hihihihi..

disebabkan aku tau hampa tak tau kuih bengkang tu apa..aku boh la gamabq..aku saja nak bagi hampa terpikir-pikir..kuih bengkang?tak ponah dongar pon..kuih ni ada orang pangge bengkang..ada orang pangge bingka..orang putih pangge "CASSAVA CAKE"sedap ja nama orang putih pangge noh..so..sapa2 yang berada di Malaysia dan berkulit putih juga boleh memanggil kuih ni CASSAVA CAKE..hihihihi...


cara-cara nak buat kuih bingka ni senang ja...tapi kalau nak buat tu mesti la kena ada bahan dulu..kalau tak dak mcm mna nak buat kan??baca betul..

bahan-bahan..
- 2 kilos ubi kayu(sapa yang ada tanam petik ja al..tok sah dok mengada nak pi beli)
- 2 setengah cawan gula perang
- 4 setengah cawan santan pekat
- 1 susu teh garam
- sagu dari ubi kayu

langkah-langkah..(langkah dengan berhati-hati)
  1. ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.

  2. kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa.

  3. setelah habis sagat, perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya(aku pun x tau nak peah pakai kain apa?).
  4. air dari perahan tadi jangan terus dibuang.biarkan 20 min di dlm mangkuk @ besen.
  5. setelah itu tuang air perahan tadi perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu.
  6. kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
  7. tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
  8. bakar dlm oven 180C selama 11/2 jam @ sehingga masak.
Dscn0607
ok..fine..aku balas gambaq ni kat blog orang..

Siap!!perut bunyik la pulak tengok kuih bingka yang aku buat ni..hihihihi..kak aku penah la buat kat umah membe dia..tok membe kawan dia tu pandai buat kuih ni..menjadi la sangat2..memang superb..aku pada tak makan kuih ni boleh makan..ok..jgn salah faham..aku bukan puji kak aku..aku puji tok kawan kak aku..ok?aku tingin gak nak buat..tapi apa kan daya..mak aku dah tr buat tapi melekat..tak sapu minyak kat acuan kot...eh...hampa la ni...kan entri ni dah jadik entri masakan...sudah2..aku nak buat entri tentang tajuk aku yang jiwang ni..
********************************************************************************

speak jiwangly will start here!!here we go!!

hum...napa la kita ni selalu sangat salah paham?and..kehidupan dalam cita2 korea , cita2 melayu or action muvi tu wujud ka?ok mcm ni la..ada dorang(dua orang) manusia yang berlainan jantina..laki ngan pompuan la tu..depa ni tak buat apa pon..jgn negetif..urm..cakap pasai negetif tingat kat membe2 skolah aku...urm rindu..cakap pasai sekolah..aku dapat tawaran masuk skolah SOKSEH..Alhamdulillah...tercapai impian aku..dah2..nanti aku buat entri untuk tu..nnty lari tajuk lagi sekali pulak..lepas tu...nak dijadikan cerita kawan tu nak TERjatuh TERtungging TERbalik..masa tu jugak la mak ngan ayah nak TERmai..masa TERjatuh tu TERpeluk...and then mak ngan ayah TERkejut..terus TERmarah...ayah tetiba TERangin satu badan..mak TERmenangis tersendu-sendu..tapi kenyataan nya semua tu hanya kebetulan...KEBETULAN nak jatuh..KEBETULAN nak TERpeluk..bila dah KEBETULAN lelaki dan perempuan TERpeluk..mak ngan ayah autometik TERmarah dan TERmenangis..pas tu..TERkawin??I'm not sure about this....see???TERkawin sebab KEBETULAN benda ni jadik..so TERautometik arang TERconteng ke muka keluarga..(mcam mna la org dulu2 amik ni sebagai peribahasa?) semuanya kebetulan dan 'TER'....(berapa banyak TER la..naik pening aku baca balik..)


semuanya disalah ertikan..pada hai cuma kawan tu terjatuh..n then nasib la laki tu..sapa suruh dok belakang pompuan yang nak jatuh tu kan??kan dah terpeluk??dah la..merapu ja..otak tngh biul..al maklumlah..3 setengah pagi buat entri sampai kol 4 lima puluh lima pagi..dah la..aku nak pi tido dulu...sat gi tak bgn solat Subuh pulak..tak pe..ada 3 jam kat bilik aku yang nak gerakkan aku..
1 :jam otak..yang ni dia TERset sendiri..
2:jam meja..

unik kan?aku kena pi carikk sampai jumpak ni..cantik lorh...unik gila..aku dah minat...


3:Enset..apa guna enset ada alarm kalau tak guna..'

kalau semua ni dah berbunyik suruh bangun kalau tak bangun jugak tak tau la..masa kat jam meja tu...bom kan..bukak volume bagi kuat.BOMB!!!!!!!!!kalau enset tu..boh yang ni..'WAKE UP!!!WAKE UP!!!!!!'dengan bunyik siren..konfem bangun.suara tu carik la suara yang hampa takut..like...cikgu disiplin yg misai melentik ka(jika ada)urm..sapa2 yang hampa takot la...mak ka(kalau sora mak lembut tak payah!!)ambik sora yang garau2..baru terkejut bila dengaq..tak pon yang sora nyaring..dah la...dah koi 5.13 pagi ni..sleep lu..Ti koi 6 pagi bagun balik..insya-Allah..


Alhamdulillah..

Wednesday, December 15, 2010

Interview..MRSM?Jawi?Hafal surah?

Bismillahirohmanirrrohim..
Assalamualaikum...
Hai...Esok 16/12/2010..Aku kena pi interview MRSM Kepala Batas..Kena hafal surah..tukaq Rumi ke Jawi..Pas tu interview..hum....hari ni aku bertungkus lumus mengulang kaji Jawi..ya la..kan jawi la ni tak sama ngan yg lama...doa-doa aku dapat la.. Aku dapat HIGHSCHOOL BM..Semua dah beli..Tadi..masa mendaftar..Aku dapat kelas second last..1G..ish..kesiannya...putus asa tros tengok kelas...Kelas ada 8...dari A sampai H...parah la aku nak bersaing....Mati mati!!Apa pun..Gud luck kat sapa2 yang pi interview..k ..chow...
Alhamdulillah..

Thursday, November 25, 2010

la...

Bismillahirrohmanirrohim..
Asalamualaikum...

hum...nmpk nya..aku dah xleh nak berjoget-joget dan berdandut sakan lagi kat sini...coz..dah qamai tau blog aku....huh....nmpk nya aku kena ambil tindakan ..ace..mcm la aku ni hebat sangat...ya la..aku dah x selesa la..kalau nk baca tu..baca la...jangan la dok heboh sana sini...aku tak suka la.......ish...x tau la...tapi aku langsung tak suka kalau nak cerita kat blog tu sampai bawak dalam dunia realiti...aku pon tak tau la...aku rasa blog ni aku kena buat privite la.......hmm......abaikan apa yang aku dah tulis dalam ni....dan aku tak kan tulis benda yang akan menyebabkan perkauman dan bla bla bla....ok..puas hati ..kan senang!!


Monday, November 22, 2010

tahap tiduq...

Bismillahirohmanirohim..'
asalamualaikum......

kalau kentot pon ada tahap......tetmbh la lagi tidoq....kentot ada tahap???woi!!x tau ka???x percaya???
ish3!!!
ni kentot..pendek ja...
tahap ke tiga:
bunyik:kuat
bau :x la sngt...

tindakan:kata boooooooooo kt org yg melepas tu...

tahap dua:
bunyik : mcm moto antik :perehpehpeh @ prett!!
bau :pergh!!!

tindakan : ni mmg kena msok toilet untuk meng qada hajat

tahap satu dimenangi oleh....
teng3!!!
bunyik : slow..mantain...tapi
bau :Ya Allah...mati ni..

tindakan : kena cepat2 lari keluaq dari tmpat tu...cepat2!!!jika hang x mau nyawa hang melayang........

dah..tutup bab kentut...

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

pola tidoq.....

tuboh kita termasoklah bayi...ada mcm satu irama atau ritme sirkardian..(er...kalau x salah eja la...)badan kita ni mcm bisnes la lebih kurang...kalau bisnes...mesti ada 'office hours' kan??mcm tu la jugak bdan kita ni....

nk di jadikan cerita.....badan kita ni..ada la masa nya...nk bekerja dngn efektif...dan..ada jugak masa nya untuk berehat....sebab tu la...majoriti manusia.....tidoq mlm bngun jaga pagi...er..lagi pon..kalau pon kita jaga mlm dan tidoq pagi..baygkn...

er....matahari ada vitamin C kn??so....kalau dh masa tu kita dok umah dan tidoq terperok dlm bilik....cahaya matahari nk masok lagu mana??celah mana???pikiaq r...

ok sambung...tidoq ni mcm jadi perkara yg wajib la bagi kita manusia ...coz...kalau kita x tidoq....badan kita ni x rehat....kalau kita tak cukup tidoq...sama ja macam tak cukup rehat....tidoq ni satu kepentingan untuk badan ..coz setelah menjalankan aktiviti kemanusiaan dengan sempurna.....bukan hanya bagi rehat badan...tapi jugak..perkembangan otak.........

masa kita tidoq....masa tu la terjadinya fenomena dlm otak yg org kecik yg bermuka sama seperti kita bekerja keras untuk menyusun dan menyimpan ulang segala yg kita dapat hari tu..pertukaran zat yg penting dalam otak..er...bahasa sainstifiknya...mmmm......er......neuotransmiter kot..ace...mcm doktor la pulak..hehehe..x ingt dah...er..carik
la kat cik google....
urmm...kalau rehat cukup dan perfect....aliran darah berjalan lancar sampai otak akan berfungsi macam luar
biasa...tapi...bila kurang tidur..maka kurang rehat ,kurang yakin , lebih lelah ,kurang berfikir..kurang attention.
yg lebihnya...emosional...hahaha!!dan bila dah lama sangat tak cukup tidur maka....perkembangan otak akan
terbantut.......maka tubuh badan terketot!!eh..!!apa aku ni...ampun2!!

tidoq tu teramat amatlah penting bagi kita sebagai rakyat jelata atau lebih tepat hamba ok......masa tidoq..
hormon2 pertumbuhan bekerja dengan lebih aktif berbanding pada waktu siang...

bersambung...

p/s:dah bnyk sngt la...ponat ha aden menaip...doh la tu...naik lobam jori aden ni ha..menaip tak qenti2..
.ponet2....





Sunday, November 21, 2010

'add as brother/sister'



Bismillahirrohmanirrohim..
Asalamualaikum...
Masa aku dok depan laptop nk add org ny....hik hik hik...owner blog ni(click)
aku punya dok pikiaq la..nak add ka dak..aku ny still 12....x kan
punya la dia confirm...
dengan ringan otak...aku nk bt tajok entri kali tajok ni...awat la kat fb x dak add as brother or sister...ya la...senang sikit ha kojo deme nk add......kan sonang...x payah ha aku nk berat hati antaq mcz ja..

kalau la ada org yg 'tua' (mksod aku lebih besaq)add kita...kan senang gitu....baqu depa sedaq kecik lagi ha nk add dia ni..(bagi yg x kenai org yg nk di add)lag
i satu.....tak pon buat ja mcm ny..

p/s:kalau owner blog kat atas tu baca..jgn marah tau..aku sekadar nk menerai ja.menerai tu lebih kurang mencuba....mana mai menerai pon aku x tau..pelik2..eh..unik2 toi bahasa utaqa kan??

kalau nk jelas pi kat microsof...copy paste...edit...bagi besaq...aku dah bt memcm...nk bagi besaq..tapi tu la..aku ni buta IT sikit..rabun2 gitu..hahaha!!!
er.....x elok gila........plz la...kalau hmpa tngok dia lukih!!perghh!!!mcm pelukis terkenal...cuma dia ja yg x mo org kenai....hik hik hik..mcm pa gi..!!sengal toi aku ni!!!hahahahahahahaha!!kalau aku tngok lukisan dia!!!pergh!!gelak x sudah kalau nk di bandingkan dngn aku...aku nk copy paste pon susah gak..nk tunjuk dia pnya lukisan...coz...bilik tekan right click...'eror..plz contect zack zukhairi'.....agak anoying r....tapi x pa...pndy2 la hmpa nk pi selongkaq.....

sure lawak kalau fb di jadikan mcm yg aku bt tu...tu dekat org add hang ja k...sbb tu la besaq....
aku x tau mcm mna dia bt....urm....x elok ar....tapi aku nk tunjuk contoh....dia guna photoshop...tapi aku guna paint ja...coz...aku x dak photoshop..aku ada photoscape ja....hik hik hik...

plz....jgn tahan2 kalau tngok lukisan aku..kutokja...aku bkn dngq pon....aku redha kn dosa2 ampa...mksod aku....er..relakn ja..coz aku pon kutok2 gak aku pnya lukisan tu....
hahahahaaha


Alhamdulillah



Saturday, November 20, 2010

cara mengatasi rasa marah

Bismillahirrohmanirrohim.
Asalamualaikum...(jawab!hik)

firstly...kalo aku dah marah and sakit hati..aku akan pegi jaoh2 dari org yg bt aku marah and sakit hati tu...selalunya aku akan berkurung dlm bilik ...x mao tngok muka org tu lagi dah...
lebih kurang merenung nasib la ni..

and then???lempaq barang??uh...plz la....x men r cara mcm ni la ni....
at least ada style la nk mereda kan rasa panas dlm diri ni..
pi amik wudu' cepat2...
nawaitu...
"sahaja aku nak padam api dalam diri tunai kerana allah ta'ala"
ish...aku melawak ja la...x payah la...niat wudu' mcm besa la...
gmbq x leh ada wrna.coz tngh marah..hihihik...

ha...kan dah lega sikit....tunggu la sampai aiq wuduk tu kering....
kalau masih sakit....baca la Al-Quran...kan dah amik aiq mayg tat sat....

dah bewrna coz dh sejuk sikit..

tak sejuk lagi???rasa mcm x boleh nafas ja???
nangis ja la.....tu ja cara yg paling akhir............ehh....seblom tu...solat sunat lu.......
kalau masa tu diharamkan untuk solat sunat.....hmmmm....
nangis la semahu-mahunya....
ish3!!burok beno roponyo...

p/s: life is full of colour...someties...we didn't notice it...
it become colorfull when it have smile,laugh,cry,up,down....
sad...happy....life is colorfull...
we have to received it with open mind....

Saturday, November 13, 2010

keputusan+Ujian Penilaian Sekolah Rendah=11.11.2010

Bismillahirohmanirohim
Asalamualaikum

Tarikh 11.11.2010 adalah satu tarikh yg agak bermakna dlm hidup aku..bkn agak la..memang bermakna pon....mcm yg hampa tau...result UPSR keluaq ari tu kan?hmmm...pepagi tu confirm la x ketaq....bila guru besaq balik tu...tak lagi...bila kena pi dewan...baru terasa ke nervousan nya...
fuhh.!!!taun ni ramai budak dapat 5A...so...aku tak pasti sama da aku bleh dapat masok sekolah asrama penuh yg aku mintak tu...
Sekolah Menengah Sains Tun Syed Syeikh Shahabudin(SMSTSSS)
hmmmmm....ya la...Allah dah makbul kan apa yg aku mintak.....tapi aku agak disspointed la...sebab tak ramai member2 sekolah aku yg dapat 5A...just 5 pupils....
same like last year....but....kami dah naikkan sikit...siiikiiiiiitttttttt......purata pa tah...aku tak dengaq sangat masa pengetua cakap...so aku tak reti nak explain..agak bangga r dengan pencapaian kami...walaupun sikit..
anyway...skolah kami memang beruntung sebab ramai 4A 1B tahun ni berbanding tahun lepas...
(sekolah kami tak boleh di bandingkn dengan sekolah lain.coz.....confirm kami kalah...lima ja 5A??apa barang!!!!!)right????i know your answer.......

hm...15 ka 16 org 4A 1B...berbanding taun lepas...err.....2-3 orang kot...duhhh1!!tak ingat la...
altought aku tak pasti aku tabley masok sekolah asrama penuh yg aku memang mengidam nak masok tu.........aku tetap bersyukur dengan result yg aku dapat...masih bersyukur k....tapi...kalau tak dapat sekolah sains tu...high school la jawabnya!!
tak mau!!!!
ok lagi la tu dari kena masok irshad,,..oh may god!!!
tudung laboh doe!!!!agama??aku dah gelak kuat.......so...mcm mna aku nak masok sekolah agama???
so...better aku amik high school....

Alhamdulillah..


Thursday, October 28, 2010

potong r...

Bismillahirohmanirohim...

Asalamualaikum..

aku baru perasan yg blog aku jarang ada gambar...tak berseri langsung..

back to da story..
tadi aku jalan jalan kat blog blog manusia...aku jalan punya jalan punya jalan..
tetiba aku nak wat satu hal kat dapur...bukan makan okey!!urmm...minum ja....dahaga la...jalan banyak sangat...keluaq ja bilik...terdengar suara Cik Chenta....pergh!!memang tak leh blah..memang sengau gila doe dia menyanyi!!!

dan..ada nak tau dia tengah buat pa..so, aku pun terhendap hendap la kat pintu bilik dia...dan nak tau apa yang aku nampak??kotor betoi la pemikiran hampa!!entah!yang pasti aku tak nampak apa apa..sebab pintu bilik dia tertutup rapat...

hampa nak dengaq..?ops!!lupa plak..tak rakam tadi..oh!!!alangkah ruginya ku!!
kalau tidak mesti hampa boleh dengaq kemerduan suara Cik Chenta yang tiada tandingannya...
(fuhh!!!perli nampak...)
sekadar hiasan..

hmm...baik tak aku...?puji suara Cik Chenta walaupun..perghh!!!memang x leh blah r..
hmm.....punya dok hendap........lupa niat sebenaq nak minum aiq....hmm..
aku tros masok bilik...jalan jalan g...sat ja...rasa dahaga balik..terbantut aku nak jalan2 sekali lagi...keluaq....nampak mak aku..sembang ngan mak aku..ralit lak sembang ngan mak aku..lupa lagi...

hmm...masok bilik tanpa minum air..........jalan2...kali ni aku dah tak dahaga...
tengah dok syok2 blogwalking kan...aku jumpa blog mamat yang perasan dia bagus sangat2!!dia ingat dia tu baguih sangat...suka mengutuk pompuan...dia tak sedaq ka??Nabi kita meletakkan kaum Hawa di sisi yang tinggi dan mulia....
dan..walaupun aku tau dia banyak 'followers'......sampai 2000 lebih..termasuk aku..ok..fine..memang tak tersangkal blog dia memang bez...dan dah banyak entri dia yang aku baca...tapi...dia memang suka kutuk pompuan gila2...tak patot langsung dia kata kalau pompuan cakap buat mulut tapi tak keluaqkan suara tu GEDIK!!

hoi Mr.K!!!!kalau dulu masa hang budak2 lagi...sekolah rendah...bab nak meniru dalam periksa!!cakap tak keluaq sora!!!ha!!tu pun gedik!!!???

dan..kalau hampa baca entri aku yang lepas..10 hal membuktikan lelaki rumit...
ada ja alasan dia....dan!!yang paling penting laki tu memang perasan tahap gaban!!!
dia ni mengingatkan aku kat Uztaz tablik yang ajaq aku kafa tu ja..
nama ja uztaz...tapi!!merendah rendahkan martabat kaum hawa....tak patot langsung uztaz tu kata pompuan pemalas nak p semayang kat masjid!!!aku kata la...tak semestinya...pompuan pun ramai yang p masjid solat....
dia kata..semayang Jumaat...
uztaz tu bodoh ka apa???belajaq agama ka dak???dah sah2 la masjid tu penuh dengan orang laki masa ari jumaat sebab semayang jumaat tu kan wajib bagi orang laki!!!
lagipun..kalau pompuan p...tak kan pompuan nak dok berimpit rimpit dengan laki...tu kan haram!!!
uztaz tu memang SENGAL!!!menguji tahap keimanan aku yang nipis ni bai!!!
macam mana la dia boleh jadi uztaz???

p/s:entri kali ni memang lari tajuk..nasib bukan jawab soalan BM UPSR...kalau tidak...mampuih aku...F la jawabnya kertas BM aku...maaf..aku emosi..aku terlalu marah tau!!


Saturday, October 23, 2010

Argh!!!tidak!!aku sudah membunuh!!!

Bismillahirrohmanirrpohim..
tidak!!!TIDAK!!!aku bukan pembunuh...aku bukan pembunuh!!!!!
aku telah membunuh beribu ribu ekor nyamuk!!tidak!!!!!!!!!

p/s:nampak ganas ja tajok....tapi cerita!!huh!!hampeh!!

tak pernah puas hati

Bismillahirrohmanirrohim..
Asalamualaikum....
kenapa kita tak pernah nak puas hati??
such as....hmmm...kalau kita tengah syok2 buat keja dalam bilik kan..(tidoq la tu..apa lagi...)orang ketuk pintu tanda minta kebenaran nak masuk bilik.Mesti geram gila..tetambah tengah mimpi benda yang syok2...mimpi dapat 5A..urmm..cakap pasai mimpi dapat 5A..mak aku mimpi aku dapat 5A..mintak2 la mimpi mak aku tu jadi kenyataan.....amin....
pas tu...kalu orang masuk tanpa ketuk pintu..mesti kita sound orang yang masuk tu..(kecuali mak ngan ayah la..tak kan la nak sound depa lak..)"ish!!bukan nak masuk tu nak ketuk pintu ka apa ka??"
KENAPA???
lumrah alam...nak wat cam na...kita ni memang cukup tak puas hati...nak kata ada masalah....entah....
lagi.....kalau kita makan...kalau tak cukup garam kita kata tawaq....tap...bila masin kita kata masin sangat..atau lebih pedas...dapat garam percuma kot...tu yang tak reti nak menghargai...tak pun.....garam tumpah....kalau tu member2 kita buat tak pa la jugak...kalau beli kat kedai mamak lagi la tak pa..kalau mak kita masak kita nak kata macam tu ka????

OH NO!!!tindakkan itu akan mengecilkan hati diorang....

and..aku pasti sangat2....memang susah nak jadi orang yang cepat puas hati....
hahaha


Alhamdulillah...

Friday, October 22, 2010

Kuala Lumpur...


Bismillahirohmanirrohim...
Assalamualaikum...

ha...dh lma aq blik dri KL 2...ha..seblom aq terlupa..aq ada bt satu pantun..

pergi ke pasar menaiki beca
singgah sebentar di kedai Aina
hari Ahad menjadi pesta
untuk bangla di bumi Malaysia

msok ark??hahaha!!k..back 2 da story....yg aq teruja sngt 2....bkn apa.....KL..bkn nya bez sngt...tap..alang2 dh p..bt2 la bez.....la p ngan kengkawan nek keta api..mmg la bez.......mlm pertma 2..confirm x leh tidoq...tetmbh bapok 2...bt perangai!!x patot lansong isap rokok dlm keta api....dh la pintu gerabak kami x leh tutop....Ya Allah!!!!mmg nk mampuih aq...x leh nyawa..

pagi2 tu..kami p masjid negara...teka nk bt pa......................................................
mesti hmpa ingt nk solat subuh kn..hahaha!!slah...kami solat kt KL Central....ha..kami p mndi kt sna????x bez kn???hmmm...mmg x bez......tap nk wat cm na??x kn x mndi...

series aq ckap!!mmg x bez!!LANGSUNG!!!!!!!!!!!buat2 senyum 24jam dh la......p kt pusat sains negara pown x bez.....entah la....mybe dh penah p..so...x la teruja sngt nk tngok bnda2 tu suma.....


pi planetarium....x bez sngt pown..........yg menarik hnyalh tayangan........yalah..x taw npa x bez........bosan gila!!

agak rugi la spa yg p...sbb x dak pa yg nk beli..yg ada kt sna..suma yg dh ada kt cnie...bosan lah....
kt muzium polis lak x leh snap gmbr.......bosan!!!!!!!!

kesimpulannya!!!KL mmg x bez........aq ada boh gmbr..tngok la ya......

sarapan pagi....
Pusat Sains Negara

keadaan dlm bilik tayangan seblom tayangan

klu nk tngok lagi..bkk ja fb..
ada lagi.


Friday, October 15, 2010

KL..wait 4 me!!

Bismillahirrohmanirrohim..

mlm ny aq p kl ngan mmbe2....seru atok enggak..gue ngak tau...(hek eleh speaking indon la plak minah ny...)jelez lorh 2...aq x leh tlis bnyk2...aq x cyap g...hehehe...
dok kt sna sari ja....2 mlm 2 p n blik.... pa2 pown..doakn semoga kami selamat pergi dan blik..amin...

Thursday, October 14, 2010

T@k k@n p3rnah beRubaH

Bismillahirrohmanirrohim...

Mungkin bagi kita org timur..begitu senang memaafkan org lain....munkin juga kita sudah biasa dngn adat melayu yg berlemah-lembut...Al-maklum sahajalah...budi bahasa kn budaya kita....

baguslah klu yg saling maaf memaafi...agama pown menuntut.....jgn gadoh2...tap klu dngn ckgu pown dok gebang...ni apa cita!!!maaf...aq t'lalu emosi...

mungkin slah aq dulu t'mkan hasutan unx...t;tipu dngn muslihat unx..p'cya dngn kta2 unx.....aq btoi2 ingt unx dh b'ubah....

senang la unx kta...ala....setakat _ _ _ _...aq bleh ganti la.....tap....hati yg rsa....hati yg t'luka ingt senang ka nk sembuh??mungkin boleh sembuh...tap...parut yg msih ada..mcm mna nk buang?!!!inikn pulak hati yg dihiris untuk kali yg kedua....luka dh dh sembuh kini berdrah semula....

maaf aq ter emosi lagi..

aq rsa smpy msok liang lahad pown unx tetap akan jdi mcm 2 klu unx x reti plih kwn!!!!

aq kesian kt unx.......unx x berapa slah sebenaqnya...tap.....unx 2 mdah t'pedaya...tap..ia msih menjadi slah unx sbb t'lalu p'cyakn org..suka putar belit dunia...._ _ _ _ yg unx CURIK 2..!!!kta dh gnti 33%???what??!!!!dh gnti.....klu dekat ckgu pown dok gebang...!!tmbh2 lgi la dngn org len....unx x kesian ka kt mk ngan ayah unx???hah!!!????

aq kesian...klu unx mati nnty...mesti org akan b'tepok tngn...klu unx di kafan kn...x dk spa nk bca yasin....bila unx dh ditnam...x dak spa nk dtang ziarah kubur unx....

maaf aq t'lalu emosi dlm N3 kali nie....



Monday, October 11, 2010

b3L@jaR meM@haM!

Bismillahirrohmanrrohim

slm...sapa2 yg bca blog aq nie msti kta aq nk cri berkat msa aq menaip...sbb 2 aq tlis bismillah...tu satu lgi satu aq x mau carut-marut...namun bejadahnya aq nk than2 kn...aq lpas mcm 2 jgak....tap...entah lh forget it!!ha..berblik kepda tjuk bualan...gila doh....ckgu b.m. aq bt kumpulan untuk hasilkn satu folio hsil dri kumpulan bla bla bla....2 mmg la aq suka sbb bnyk idea la plak lpas peksa nie...hehehe..

tap..Ya Allah!!!di luar(kota..kira di desa..heheehe..)di luar jangkaan aku....aq satu kumpulan dngn tuttt.....menyangkak gila....aq rsa cm nk bunuh ja dya 2!!!!!!!!bkn bt pa pown....x dak satu perkataan pown yg keluaq dri mulut dy 2 yg berguna.....Ya Allah menguju kesabaran tol....aq tngh dpat pntun bez2 kn...bleh dya bt bising!!!than pnya than...apa lgi....t'keluar jgak aq pnya suara.."Wei diam hahhh!!!!!!!!!!!"

satu klas tngok...huh..malunya x terkta......dn bila dy diam aq tros bt pantun aq 2....tkot hilang...aq bt ja muka selengge....padahai dlm hati ....malu tambh gram kt dy nie......mcm mna la aq nk hidup satu kumpulan dngn dya dlm msa 2 minggu...Ya Allah......!!tad lgi satu....aq tlis cerpen pnya baguih....tetikus ni bt hal plak....laser x leh scan aq t'tkan tnda cross...dan thu apa mknanya....aq dh padam cerpen yg aq bt....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dam it!!
aq geram gila siot!!!penat ja aq perah otak...!!!huh!!!relax...(Trik nafas 3 klli...jgn lebih2..nnty otak terima oksigen yg berlebihan..ha3!!jgn lebih 3 dekah...nnty hati gelap)x pa x pa...sementra aq msih x leh tido ny...aq dh bt satu cerpen yg bru...cerita dy lebih kurang...tap aq ada la menokok menambah apa yg patut...

dajjal pnya tetikus...aq x kn kenang jsa unx.......!!huhuhu...aarrrgghhhh!!!persetankn apa yg aq kta......esok ada lgi b.m. 1 jam setngh tttuuuuuuuu!!!!!!!.....yg Allah..kuatkn lh imanku untuk menhan rsa pnas hti dan sikap pnas bran yg sedia ada secra semula jdi dlm dri aq ny......amin....

klu la aq mrah lgi apa hrus aq bt selain mengucap,amik wudu' N bca doa mengawal kemarahan??ckgu kta dua minggu ja...klu aq stu kumpulan dngn dy....dua minggu rsa mcm 2 century....huh!!




Friday, October 8, 2010

j@nG@n m3ng3Luh.....nikmaT! h!dUp iN! se@dAny@...

Bismillahirrohmanirrohim..

kita kerap kali merasakan ada sesuatu yang kurang, yang tak kena dalam hidup. bahkan sekarang ni aku dapat rasakannya. kenapa? kenapa? dan kenapa? kenapa perlu kita mengeluh? penat dengan pelbagai kerj ayg harus diselesaikan? penat dengan karenah manusia?

memang aku setuju hidup perlu diteruskan tapi yang menjadi punca segala masalah apabila hidup ini tak berlandaskan apa yang kita rancangkan.

aku bingit. aku stress. aku penat.

aku terus berfikir, sesungguhnya aku seorang yang sangat lemah! lemah dalam meneruskan kehidupan. kerana aku selalu mengeluh.

guys, walaupun sejahat mana kita, akhirnya kita akan tersedar. bahawa ada satu jalan yang lurus dan benar. selalu lah kita untuk berpesan-pesan supaya tidak tersesat kelak.

JANGAN MENGELUH, Kita selalu Bertanya dan Al-Quran sudah menjawabnya..

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12

p/s:klu nk hidup rsa tenang dan senang..dekatkn dri dngn Allah...Allah 2 selalu menolong hmbanya yg dlm kesusahan....N!!!don't forget always read Al-Quran...don't miss...altought it juz 1 day...if u miss....juz a day...u will be gagap again....


Monday, October 4, 2010

dh abis upsr......

slm...
dh lama x on9...on9 pown x post sumtin.....ada bnyk cita sebenaqnya...tap mls lorh...bkk pown sekadar menjengok...dh abis upsr nie....bnda yg kita bt msa peksa...dh x leh ubah...la nie dok tawakal ja la...2 ja la yg aq bleh bt la nie....la nie klu sembg dlm kelas pown ckgu dh x mrah...sbb...msa sblom upsr...ckgu jgk yg kta...'lepas upsr...nk bt pa pown bt la...ckgu dh x kesah kt ampa...' so...ckgu x leh la nk mrah kami...la nie....dh ramai ckgu x msok klas....mmg la bez bleh sembg..tap....blik umah tiap2 ary...msti minum air asam jawa...sbb ckap bnyk sngt kt klas....la nie....tngh dok bt buku puteri islam....sementara x bt pa...tap...serupa 2 jgk...klu ckgu x msok klas....sembg 24 jam tnpa henti...kekadang aq rsa klu aq diam pown bgus jgk...tap x bleh...hahahaha!!!dh la tngh dok tension...kt umah wireless x leh pkai lagi la plak......mcm hram gi......msa dh abis peksa nie la aq nk bt latihan....tetmbh math......mmg selalu bt....paper 2 ja...paper 1....hampeh.....x teringin aq nk bt...tngok pown pening pala...tmbh nk bt.....aq pown x taw npa jadi mcm nie....???

PERSOALAN....?????

Saturday, June 26, 2010

Portugal!!!!! i support Portugal......N England....

slm.......
nk ckap pasal bola.........x taw napa aq minat bola 2 tahun nie..........hahaha!!!nk diktakn portugal lwn korea msa bila entah..................7-0!!!!!!!!pecah rekod piala dunia.....walaupown korea wakil Asia..........tap...aq x mau sokong!!entah mengapa.......lagi satu England.....memula dya pecah rekod 4-0.......tap....nasib lebih menyebelahi portugal.......7-0.....wlupown naib juara dlm kumpulan G...........dya tetap hebat...klu tidak x leh la dpat 0-0 dngn juara piala dunia 5 kali 2!!!!!!!!!btoi kn?????????btoi3!!!hehehe!!!aq suka kt rooney dlm England.......bkn suka dya.......tap suka p'mainan dya........Ronaldo msa 25 june 2010......dya dok depan tiang goal ja.......tap...dya pk........nk bg masok ka dak????klu bagi msok brazil malu besaq.......hmmm....x yah r....sbb 2 la dya bg bola naik atas...........hahaha!!!Tiago x mau bt jaringan sbb........dya malas........hahaha!!!

Monday, June 21, 2010

resipi kejayaan-bahagian 1-resipi 3

slm...
aq rsa yg 2 ja kowt resipi kejayaan....nnty klu rajin aq tulis.........malas la.........resipi utama dya ada 9...perencah tmbhan lagi......pencuci mulut.....some time....minum petang....nnty2 la noh!!bila aq cuti pnjg ujung taun nie...ha10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-.-"entah makhluk Allah yg m,na la sedang menguasai aq nie........!!!!!rsa berlainan...mcm tenang...kadang x keruan........rsa seram2 sejuk pown ada gak!!!!!!!!!!hhhhhaaaaaaaiiiiikkkkkkkk!!!!!mcm2 la manusia noh?????( noh hujan)....(2 memaklumkan....la.....dh hujan atau noh yg menyanyi dlm hujan band 2???) dh sah2 la penyanyi 2!!!!!!!!!!!urm.............urm..............urm.........urm.........urm...........urm.........urm....
bapa bnyk urm dah!!!!!!!?6!!!napa tnya...malu!!!!!!ha9!!!nana!!!why u so gedik??....N i don't why............
bye2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, June 19, 2010

resipi kejayaan-bahagian 1-resipi 2

MENINGKATKAN KEYAKINAN DIRI

Pembuka selera
-sentiasa rsa lemah semangat?
-tidak berani melakukan perkara yg baru?
-hidup tidak melangkah ke hadapan?

Resipi Utama

1.fikirkan boleh.tidak ada yg mustahil sebelum mencuba.Kenapa perlu mengalah sebelum mencuba?kalau org lain dapat melakukan,mengapa tidak saudara?Ini adalah cogan kata yg perlu kita sematkan dlm minda dan hati.Dengan berpegang ke[ada cogan kta ini,tiada apa yg mustahil dalam hidup saudara.

2.Saudara bukan gagal,cuma belum berjaya.Jangan cepat melebelkan diri sendiri sebagai seorang yg 'GAGAL'.kesannya amat buruk.Saudara bukan gagal,tetapi belum berjaya.Mungkin saudara hanya memerlukan selangkah lagi untuk berjaya,jadi mengapa berhennti sekarang?

3.Berdikari.Jangan terlalu bergantung pada org lain.Semua manusia dalam dunia ini mempunyai kelebihan yg tersendiri.Saudara juga tidak tewrkecuali.Apa yg perlu dilakukan adalah mengenali potensi diri dan menggilapnya.Saudara dapat melakukannya sendiri tanpa bergantung kepada org lain.Adakah saudara mempunyai kekuatan yg tidak dimiliki oleh org lain.

4.berfikir secara kreatif.Dengan berkreatif,saudara dapat melihat 'cahaya-cahaya' baru yg menerangi 'kegelapan' selama ini.Kadangkala,perkara itu bukan sukar.Tetapi,oleh kerana saudara menyempitkan fikiran,akhirnya saudara akan terasa terhimpit dan hilang motivasi.Oleh itu,belajar untuk kreatif.

5.Bersikap positif dan optimis.Langit x selamanya mendung.Alam x selamanya malam.Pasti suatu masa,fajar akan menyinsing datang menyebarkan sinarnya.Jangan berputus asa dngn rahmat Tuhan.Berbaik sangka dengan-Nya dan berusaha sehingga berjaya.

6.berilah sedikit masa untuk berjaya.Ia seperti bercucuk tanam.Jika hari ini saudara menyemai pokok durian,mungkin lima tujuh tahun nanti saudara dapat hasilnya.Begitu juga dlm karier dan kerjaya.Saudara memerlukan masa untuk mendaki tangga kejayaan.

7.Rujuk matlamat hidup.Adakah saudara berada di landasanya?Jika ya,jgn gundah gulana.Saudara tidak akanntersesat selagi di atas landasan yg betul.Teruskan dngn jadual perancangan saudara dan tingkatkan usaha.

8.Pertingkatkan ilmu dan kemahiran.Mungkin bukan kerana saudara tidak boleh berjaya,tetapi ada beberapa'kelengkapan' yg masih belum dimiliki.Ia adalah ilmu dan kemahiran.Saudara boleh mendapatkannya melalui pendidikan formal dan tidak formal.Tetapi,terdapat suatu sistem pendidikan yg mempunyai kesan yg sangat hebat iaitu pengalaman.Belajarlah daripadanya.

9.Fahami fitrah alam.Kejayaan bukan suatu yg mudah.Jika saudara ingin menjadi seorg yg tewas,ia sngt mudah.Jika hendak mendapatkan wang, saudara perlu bekerja.Tetapi,jika hendak kehilangan wang, saudara boleh mencampak-campakkannya ke mana-mana.Mudah bukan?Itulah hukum alam.Kejayaan bukan perkara mudah.Jangan rasa lemah dan longlai semata-mata kerana ia sukar.Mungkin itu petanda kejayaan semakin hampir.

PERENCAH TAMBAHAN

Nabi Muhammad pernah ditawarkan jawatan yg tinggi,harta yg bnyk dan wanita yg tercantik dengan syarat beliau berhenti membawa agama Islam di Tanah Arab.Walaupun menerima tekanan dan tentangan yg hebat sebelum daripada itu,beliau tetap bersama dngn perjuangan.Beliau adalah contoh paling baik bagi meununjuk kan keteguhan dan keyakinan diri.

PENCUCI MULUT

"Perkataan mustahil hanya ada dalam kamus org dunggu"
(Napoleon Bonaparte)

'Sedikit benar yg mustahil kalau ada kerajinan dan kemampuan"
(Samuel Johnson)

"Semua kejayaan yg hebat memerlukan masa"
(David Joseph Schwartz)

resipi kejayaan for remaja-part 1-resipi 1

slm..
resipi 1:

ADA MATLAMAT HIDUP

PEMBUKA SELERA

-ingin melangkah lebih jauh dalam hidup?
-hidup tidak bermatlamat?tiada wawasan?
-tidak tahu bagaimana hendak menetapkan matlamat hidup?

RESIPI UTAMA

1.Buatlah matlamat yg spesifik.nyatakan dngn jelas apa yg kita inginkan.apa?bila?Siapa?Berapa lama?Dimana?Bagaimana?dan apa2 penjelasan yg kita rasakan perlu bagi menjadiknnya lebih menarik.Lewis Walker,Presiden INstitut Jururunding Kewangan Berdaftar di Amerika Syarikat,memberikan suatu perkara mesti dielakan dlm mmbt sasaran,"jangan buat matlamat dan sasaran yg kabur."

2.jadikan matlamat itu suatu yg dapat dinilai.apabilatiba tempoh jangka masa yg ditetapakn,kita dpat menilai sama ada kita b'jaya mencapainya ataupun tidak.Contohnya,mendapat'A' dalam subjek Matematik dapat dinilai,tetapi apabila kita mempunyai matlamat 'hendak menjadi seorg yg gembira',ia sudah tentu sukar untuk dinilai.

3.jadikan ia realistik.usah membuat matlamat yg t'lalu idealistik sehingga tidak praktikal untuk dilaksanakan.buatlah matlamat yg sesuai dngn kemampuan,minat dan kebolehan kita.tidal praktikal apabila kita hendak menyertai Pandu Putri jika kita seorg lelaki!

4.tetapkan tempoh masa yg jelas dan munasabah.tetapkan kerangka masa yg sesuai dngn matlamat yg hendak dicapai.apabila markah subjek Matematik sekarang adalah 60% adakah munasabah apabila kita hendak meningkatkan sehingga 98% dlm ujian esok hari?dengan itu,kita juga perlu melihat kemampuan,minat dan kebolehan kita dlm situasi ini.

5.serasi dngn jiwa.matlamat yg 'asing' dngn jiwa dan perangai kita biasanya akan ditinggalkan tidak lama kemudian.renunglah diri secara ikhlas dan jujur.apakah kepercayaan dan nilai yg ada dlm diri?bagaimana kita melihat sesuatu?apakah perkara yg dibenci?apakah idealisme kita?

6.pecah-pecahkan matlamat.mungkin matlamat kita terlalu banyak sehingga nampak sukar.bahagikan ia kepada tahunan,bulanan,mingguan, dan harian.apabila kita hendak mengumpul sebanyak RM100,000.00 dlm msa 30 tahun,berapakah duit yg perlu kita tabungkan setiap hari?berapa banyak yg hendak dimasukkan ke dalam akuan pelaburan setiap bulan?

7.sebarkan kepada orang lain.bukan untuk menunjuk-nunjuk tetapi dngn memberitahu orang lain apa yg kita hendak capai,ia meningkatkan semangat kita.lebih daripada itu,org lain juga mungkin dapat mmberi idea dan bantuan bagaimana mencapainnya.

8.kita mesti bertanggungjawab.ia adalah matlamat milik kita,bukan milik ibu bapa,rakan ataupun jiran.oleh itu,betanggungjawab dngn apa yg kita tentukan untuk diri.selalulah menbuat post mortem dan munasabah pretasi matlamat kita.ia bukan perkarayg sukar apabila matlamat kita mempunyai rangka masa dan dapat dinilai.

9.berdisiplin dan istiqamah.ramai org yg mempunyai matlamat tetapi hnya tinggal matlamat.tetapkan standard disiplin yg perlu dipatuhi dan tentukan tahap minimum usaha yg perlu kita lakukan dalam suatu masa.

PENCUCI MULUT

secara ringkasnya,ada tiga perkara utama dlm perancangan hidup.Pertama adalah sasaran yg jelas,kedua perancangan dan ketiga tindakkan.Apabila kita hendak berjaya dlm hidup,lakukanlah semua perkara ini.Adakah kita sudah memounyai ketiga-tiga daripadanya?

PERENCAH TAMBAHAN
'sudah menjadi fitrah masa bahawa sesuatu perkara aka berlaku dalam sesuatu masa.oleh itu,rancanglah sesuatu'
(kata-kata pujangga)

lirik lagu diatas nama cinta by UNIC

slm...
i luv this song!!!ia mmbt hati aq tenang...ha6!!!!
Tika mata
Diuji manisnya senyuman
Terpamit rasa menyubur harapan

Dan seketika
Terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singkat perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta

Rela aku pendamkan
Impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikan
Gusar keindahannya
Merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempuna

Bukan mudah
Bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba
Menghindarkan pesona maya
Kerna tak upaya ku hadapinya
Andai murka-Nya menghukum leka

Diatas nama cinta
Pada yang selayaknya
Kunafikan yang fana
Moga dalam hitungan
Setiap pengorbanan
Agar disuluh cahaya redha-Nya


Biar sendiri hingga hujung nyawa
Asal tak sepi dari kasih-Nya
Kerna sesungguhnya hakikat cinta
Hanya Dia yang Esa

Saratkan hati ini dengan cinta hakiki
Sehingga ku rasai
Nikmat-Nya
Syurga-Nya
Cinta-Nya


bez kn...crik lagu 2 dlm playlist....mula dngn usman apa tahh!!!